Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Go!
Go!
Go!
Inmultirea
Calendarul
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Stupul Multietajat
 
 
 

Stupul multietajat STAS nr.8128/1977 este conceput dupa stupul de tip Langstroth si Rooth si face parte din categoria stupilor verticali de mare capacitate. Practic, în timpul unui mare cules, volumul stupului poate fi marit foarte mult, prin suprapunerea a doua, trei sau mai multe corpuri. Desi cere o anumita pregatire în manipularea corpurilor, acest tip de stup este cel mai mobil, permitând folosirea celor mai noi si eficiente metode de crestere si exploatare a familiilor de albine. Este recomandat si datorita faptului ca asigura albinelor conditii de crestere asemanatoare cu cele naturale (scorbura), cuibul dezvoltându-se, în raport cu solul, pe verticala. Volumul stupului poate fi marit mult prin adaugare de corpuri, în raport cu cantitatea de puiet depusa de matca si de starea culesului.

.Caracteristicile principale ale stupului sunt urmatoarele: fundul si corpurile construite din scândura, grosimea peretilor este de 25mm, corpurile se îmbina fara falt iar pe timpul transportului prinderea corpurilor,a fundului si a capacului realizându-se cu ajutorul unor tije interioare sau chingi.

Schita stup multietajat

.Partile componente ale stupului sunt: fundul stupului, corpurile (în mod obisnuit în numar de 3), ramele, hranitorul, podisorul, rama de ventilatie, capacul telescopic, tijele de fixare, blocul de urdinis si închizatorul de urdinis.

.Fundul în acest model STAS este mobil, cu o singura fata utilizabila. În prezent se utilizeaza din ce în ce mai mult fundul dublu, cu ambele fete utilizabile. Are lungimea de 550mm, depaseste corpul din fata cu circa 60mm formând astfel scândurica de zbor. Este construit din scânduri groase de 20mm, încheiate în falt si prinse într-o rama pe trei parti sau dintr-o bucata de placaj gros cu leaturi pe cele trei margini, înalte de 20mm.

.Corpul este construit din scânduri care se încheie în falt, între ele pe lateral si la colturi în coada de rândunica ( din experienta mea si a altor stupari care folosesc acest stup recomand totusi îmbinarea la colturi în falt simplu, în felul acesta corpul este mai rezistent la ploaie, nu putrezeste la îmbinari asa de repede). Dimensiunile exterioare ale corpurilor sunt 490 x 420 x 245mm, iar cele interioare de 450 x 380 x 245mm, având un volum util de 0,126 m 3 sau 126 litri (calculat pentru 3 corpuri). Grosimea tuturor peretilor este de 20mm. Peretii din fata si din spate ai corpurilor sunt prevazuti în partea de sus, pe interior, cu câte un falt de 17mm înaltime si 10mm adâncime pentru sprijinirea umeraselor ramelor. Pentru protectia mecanica a marginilor falturilor, optional poate fi atasata o bucata de tabla sau un distantier de rame metalic. Peretii laterali ai corpurilor sunt strapunsi pe toata înaltimea de un orificiu cu diametrul de 10mm prin care se introduce tija de fixare a corpurilor în timpul transportului la pastoral.

În exterior corpurile au doua scobituri cu o adâncime de 10mm care servesc ca si mânere. Alternativ mânerul poate fi confectionat dintr-o bucata de lemn cu grosimea de 20mm si lungimea de 490mm. Acest tip de mâner asigura o priza mai buna la mutarea si transportul corpurilor grele, pline cu miere.

.Ramele , câte 10 în fiecare corp, au dimensiunile exterioare de 435 x 230mm, cu leatul superior de 25/18/470mm cu umerase de 9mm grosime, iar lungimea interioara este de 415 x 202mm. Spetezele laterale au o grosime de 9mm cu profil pentru distantare. Speteaza inferioara este de 15/7/417mm.

.Hranitorul consta dintr-o rama de lemn cu peretii înalti de 60mm, restul dimensiunilor fiind identice cu cele ale corpului. Pe peretii laterali, în interior, are doua adâncituri în care intra doua leaturi demontabile (150/30/395mm), pe care se sprijina o tava din tabla galvanizata cu dimensiuni interioare de 384/370/45mm. Printr-un perete despartitor prevazut spre fund cu un orificiu, tava este împartita în doua compartimente inegale, având câte un gratar plutitor. Capacitatea maxima a hranitorului este de 7l sirop de zahar. Prin închiderea orificiului din peretele despartitor al tavitei cu un dop de cauciuc se foloseste doar un singur compartiment si astfel se pot da cantitati mai mici de hrana, de pâna la 1l sirop de zahar. Rama hranitorului poate fi folosita si în alte scopuri. Asezata peste tava, între corp si rama de ventilatie, formeaza un spatiu de refugiu în timpul transportului. Intercalata între fund si corp permite folosirea ramelor standard orizontal (435 x 300), atunci când se face trecerea, conversia de la stupul orizontal la cel multietajat sau când familia din multietajat este ajutata, întarita cu rame cu puiet capacit, gata de eclozionare luate din stupi orizontali. În stupul multietajat mai poat fi folosite si hranitoarele de rama, de lemn sau plastic, de diverse capacitati.

.Podisorul propriu-zis sau podisorul separator are tablia de 10mm grosime iar în centru este prevazut cu o fereastra dreptunghiulara de 60/140mm, acoperita pe ambele fete cu plasa de sârma. Rama podisorului are pe trei laturi câte doua urdinisuri, asezate paralel, pe o fata si pe alta a tabliei, care servesc la devierea albinelor din familia ajutatoare (asezata deasupra podisorului, peste familia de baza), prin închiderea unuia si deschiderea celuilalt, familiei ajutatorare deschizândui-se în acest scop un alt urdinis pe alta latura a stupului decât cea folosita la devierea albinelor.

.Rama de ventilatie consta dintr-o rama de dimensiunea corpului pe care se prinde o plasa de sârma. Deasupra plasei, pe stinghiile laterale ale ramei se fixeaza doua leaturi de 50 x 35mm ale caror capete au câte o scobitura adânca de 20mm în care se fixeaza capacul. În leaturile laterale sunt de asemenea orificii pentru tijele de fixare.

.Capacul telescopic are tavanul drept, gros de 10mm, învelit la exterior cu tabla zincata, care îmbraca peretii laterali în partea de sus pe o latime de 20mm si se sprijina cu leaturile laterale pe podisor. Capacul are o rama exterioara cu sectiunea de 90 X 20mm si, la interior, este prevazut pe lungime cu câte doua leaturi cu sectiunea de 50 x 20mm, între capetele carora este lasat un locas pentru capatul tijei cu piulita. Cu aceste leaturi capacul se sprijina de podisor, formând un spatiu în care se poate aseza în toamna materialul izolant (saltelute de paie, polistiren, etc.).

.Blocul pentru urdinis se formeaza dintr-o sipca cu sectiunea de 20 x 20mm si lungimea de 375mm. Este prevazut pe o fata cu o scobitura de 153 x 9mm, iar pe alta fata cu o scobitura de 50 x 9mm permitând astfel micsorarea urdinisului la dimensiunea dorita, în caz de furtisag sau iarna. Pozitia blocului este determinata de doua cuie batute la interior, pe fundul stupului.

.Închizatorul de urdinis se executa dintr-o scândura cu sectiunea de 15 x 35 x 415mm, având la ambele capete câte o scobitura de 20 x 21mm si se prinde cu un cui de corpul stupului. Este folosit atunci când coloniile se muta în pastoral sau când trebuie închise atunci când se fac tratamente fitosanitare.

.Tijele sunt confectionate din otel, au o lungime de 991mm si diametrul de 8mm, la un capat au un filet pe o lungime de 70mm pe care se însurubeaza o piulita cu fluture, iar la capatul celalalt au un orificiu prin care se trece o siguranta. Lungimea tijei permite fixarea tuturor partilor componente ale stupului cu exceptia capacului. Din cauza lungimii fixe a tijelor se pot împacheta doar stupii echipati cu toate piesele. Pentru a înlatura acest inconvenient în locul tijelor de otel se pot folosi cabluri metalice, din otel zincat, gros de 4,5mm, care are un capat fixat într-o teava iar celalalt este prevazut cu un surub cu mandrina (cleste).

.Principalele avantaje ale stupului multietajat sunt urmatoarele: asigura dezvoltarea familiilor puternice, respectând dezvoltarea pe verticala a acestora si oferindu-le spatiu suficient, piesele sunt mobile, putând fi schimbate/curatate/înlocuite cu usurinta, permite mânuirea grupelor de rame cu întreg corpul în loc de mânuirea fiecarei rame în parte, cum este în cazul stupului orizontal, reducând prin aceasta volumul de munca al apicultorului. Toate acestea fac din stupul multietajat alegerea optima pentru practicarea unei apiculturi moderne, intensive.

.În stupi albinele îsi formeaza cuibul, se dezvolta si desfasoara activitati specifice cum ar fi culesul de nectar, polen si propolis, cresterea larvelor, cladirea fagurilor, etc.

Indiferent de tipul stupului (orizontal,vertical cu magazine sau multietajat), prin modul lui de constructie trebuie sa asigure familiei de albine urmatoarele conditii:

- sa fereasca colonia de interperii (ploaie, vânt, curenti de aer, umezeala, arsita);

- sa aiba un volum suficient, sa fie încapator, sa asigure spatiul necesar dezvoltarii maxime a familiei de albine pimavara-vara si depozitarii rezervelor de miere si pastura; sa permita micsorarea sau marirea volumului prin adaugarea de rame sau corpuri, în raport cu ciclul de dezvoltare a coloniei pe timpul anului si cu evolutia culesurilor;

- sa aiba o greutate care sa permita transportul cu usurinta dintr-un loc în altul (important pentru pastoral);

- la inspectie, prin dispunerea ramelor, podisoarelor, diafragmelor, corpurilor si a altor accesorii sa se stânjeneasca cât mai putin activitatea coloniei de albine;

- dimensiunile constructive ale partilor componente sa fie standard, sa aiba aceleasi dimensiuni pentru a putea folosi cu usurinta materialele apicole noi comercializate în magazinele specializate si pentru a se putea muta dintr-un stup în altul;

- sa fie construit dintr-un material rezistent, usor (lemn, poliuretan) care sa ofere protectie la socurile mecanice si la atacurile soarecilor.

Ca regula generala, pentru înfiintarea unei stupini este foarte important ca stupii sa fie de acelasi tip, cu rama unica, de aceleasi dimesiuni.

Indiferent de tipul stupului, el este alcatuit din urmatoarele parti principale, fixe sau mobile: fund, corp, podisor si capac. Optional mai poate fi dotat cu diafragme, hranitoare, gratii Hanneman precum si alte accesorii folosite într-un scop sau altul.

Sisteme de întretinere

.

Lucrarile de întretinere se fac prin mutarea corpurilor de stup, ceea ce simplifica si usureaza cu mult munca. În cazul unei familii de albine întretinuta  în stup multietajat, aceasta va ierna în 2-3 corpuri (suprapuse), corpul superior fiind plin cu rame cu miere (rezerva de hrana).
Având provizii de hrana suficiente, familia va ierna bine si se va dezvolta devreme primavara. Pe masura consumarii hranei din corpul superior, matca se urca acolo si depune oua, iar fagurii se vor umple curând cu puiet. Daca familia este puternica si exista un cules cât de mic de întretinere, corpul de sus va fi ocupat în întregime cu puiet de diferite vârste, iar în corpul de jos vor fi faguri claditi. Albinele vor depozita mierea atât în fagurii cu puiet din corpul de jos, cit si în cei claditi din corpul de sus, iar matca va fi silita sa-si extinda ouatul si în fagurii claditi din corpul de sus.
Imediat dupa ce ambele corpuri au fost ocupate cu albine tinere si puiet, între ele se intercaleaza al treilea corp care poate avea atât faguri claditi cât si artificiali.
Pe masura iesirii puietului din corpul de jos, matca este nevoita  sa coboare pe fagurii din acest corp si sa continue ouatul; în acelasi timp, albinele vor ocupa cu nectar si miere celulele eliberate de puietul din corpul de sus. Atunci când culesul continua si toate cele trei corpuri au fost ocupate cu albine, miere si puiet, se va adauga treptat câte un corp de stup, intercalându-l totdeauna deasupra primului corp (astfel se introduce al patrulea si chiar al cincilea si al saselea corp de stup).
În anii cu un cules abundent,  corpul ce se intercaleaza este ocupat numai cu faguri artificiali.
La pregatirea familiilor de albine pentru iernat în stupi multietajati, peste corpul inferior cu puiet se va aseza un al doilea corp ocupat în întregime cu miere si pastura.
O alta metoda de întretinere a familiilor de albine în stupi multietajati consta în izolarea matcii în corpul de jos cu ajutorul gratiei despartitoare. Aceasta lucrare se face la începutul primaverii când timpul se încalzeste si dupa inversarea corpurilor de stup unul în locul celuilalt. Dupa ce corpul de jos si cel de mijloc au fost ocupate de albine si puiet, se introduce cel de-al patrulea corp, având grija ca fagurele pe care se afla matca sa fie trecut în corpul de jos, care trebuie sa fie completat cu faguri cu celule de lucratoare bune pentru ouatul matcii si cresterea puietului. Peste acest corp se aseaza gratia despartitoare si corpul al patrulea, completat numai cu rame cu faguri artificiali, iar deasupra acestuia se pune corpul cu rame cu puiet necapacit, peste care se aseaza corpul cu rame cu puiet capacit. Pe masura eliberarii celulelor de puiet, din cele trei corpuri de stup de deasupra, albinele vor depozita acolo nectarul, iar în corpul de jos matca îsi va continua ouatul normal.

Sus

 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro