Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Polenul
 
 
 

Acest minunat produs floral si apicol, are ca sursa potentiala peste 1000 de flori diferite; ca rezultat , compozitia lui si, desigur , proprietatile, sunt foarte variabile.

.Prin natura sa si prin rostul sau de element fecundant al florilor, polenul are o compozitie chimica complexa, speciala, care îl deosebeste de toate celelalte produse vegetale si îi confera un spectru de influenta surprinzator de larg asupra multor afectiuni si disfunctii ale organismului uman. Proprietatile principale ale polenului sunt legate de bogatia mare în elemente nutritive (aminoacizi, vitamine, enzime etc.). Datorita complexitatii elementelor lui componente polenul a fost utilizat drept "medicament" sau "stimulent al cresterii" de mult timp. Numeroasele cercetarii efectuate de-a lungul timpului au relevat multiple posibilitati de aplicare a polenului poliflor recoltat de albine în profilaxia si terapeutica umana, obtinându-se rezultate foarte bune în prevenirea si combaterea anemiilor, a bolilor sistemului nervos si endocrin, a unor boli ale tubului digestiv si a hipovitaminozelor, etc.În primul rând polenul este un foarte bun aliment dietetic,dar si un excelent medicament natural.

.. Proprietati terapeutice sau curative ale polenului

 Polenul este un produs:

Afrodisiac
polenul este celula sexuala vegetala, contine multi hormoni si vitamine ce stimuleaza functia sexuala.

Alergic (febra fânului ; polenoza) - Anti-alergic
datorita proteinelor de lungimi diferite din polen; totusi, cele mai alergice granule de polen sunt cele purtate de vânt si NU cele aduse în stup de catre albine. Când polenul este este administrat în doze mici, ca aliment, peste miere sau amestecat cu miere, poate desensibiliza repede aceste alergii, constituindu-se astfel într-un produs anti-alergic.

Anabolizant
polenul contine multe vitamine si alte elemente nutritive ce sunt implicate în cresterea apetitului si ajuta la construirea noilor celule

Anorexie(pierderea apetitului)
data de prezenta multor vitamine

Anti-Aterosclerotic
Polenul, datorita compozitiei sale complexe, reduce nivelul presiunii arteriale când aceasta este ridicata, îmbunatateste circulatia sanguina prin îmbunatatirea functiilor ficatului si ajuta la regenerarea celulelor endoteliului arterial .

Antibacterian
Florile care produc polenul nu sunt "interesate " sa hraneasca bacteriile , astfel ca vor adauga substante antibacteriene, cum sunt bioflavonoizii .

Antibiotic
vezi mai sus ; "antibiotic" are o actiune mai larga decât "antibacterian"

Previne cariile
Polenul este un produs antibacterian nespecific ; cariile sunt produse de bacteria " Streptoccocus mutans " , care nu se mai poate multiplica în prezenta polenului atât de usor .

Antidepresiv
Polenul contine toti aminoacizii necesari pentru ca sistemul nervos sa si-i creeze pe ai sai , antidepresive naturale, cum ar fi endorfinele .

Antiinflamator
Polenul contine , printre multe alte substante , mici cantitati de bioflavonoizi care sunt cunoscute ca puternice substante antiinflamatorii .

Antioxidant
datorita continutului în flavonoizi al polenului

Antiparazitar
este o proprietate ce face parte din aceeasi clasa cu "antibacterian" si "antibiotic" ; plantele (florile) nu sunt "interesate" sa hraneasca vreun "parazit" ; pe de alta parte , polenul furnizeaza toti nutrientii necesari pentru îndepartarea acestor creaturi nedorite.

Antipiretic
polenul stimuleaza imunitatea (vezi paragraful anterior) ; un sistem imun puternic poate îndeparta multe dintre cauzele febrei (bacterii, virusuri, paraziti, precum si substantele lor asociate) repede si usor .

Antitoxic
polenul este cel mai bun aliment pentru ficat ; un ficat sanatos poate neutraliza mai bine toxinele

Biostimulant
polenul proaspat este alcatuit din miliarde de celule vii, care au o "forta vitala" foarte puternica ; gânditi-va la polenul stejarului sau al lamâiului care permit acestor copaci sa traiasca peste 1000 de ani!

Dietetic
Polenul este un aliment foarte bun , dupa cum a fost mentionat mai sus ; el este o sursa vegetala de elemente nutritive foarte bine echilibrata ; astfel se recomanda pentru obezitate, hipertensiune arteriala, guta, etc.

Diminueaza edemele (apa în exces din tesuturi)
Polenul scade nivelul proteinelor în sânge , astfel absorbindu-se apa aflata în exces în tesuturi înapoi în curentul sanguin .

Diminueaza hemoragiile
Polenul hraneste ficatul care produce toti factorii anti-hemoragici necesari ; întareste peretii capilarelor ;
Creste energia sângelui si a corpului ; în acord cu Medicina Traditionala Chineza , când Qi-ul (bioenergia) e scazut, sângerarile apar mai des ; un Qi crescut = fara hemoragii, sau mai putine

Reduce nivelul tensiunii arteriale ridicate
Îmbunatateste fluiditatea sângelui deoarece polenul scade nivelul grasimilor din sânge ; reduce microhemoragiile , si astfel incidenta aterosclerozei ; catifeleaza interiorul peretilor arteriali, capilari si venosi, hraneste musculatura arteriala , facând-o mai flexibila ; hraneste muschii si nervii cardiaci ; o inima sanatoasa poate controla mai bine variatiile tensiunii sanguine .

Scade nivelul colesterolului sanguin, acizilor grasi liberi (prezenti în inima si în alti muschi ca surse de energie metabolica) , trigliceridelor (sunt un grup din clasa lipidelor, legaturi (esteri) ai glicerinei cu acizii grasi) , beta-lipoproteinelor (sunt legaturi macromoleculare între lipide si proteine si sunt solubile în apa) si al albuminelor (proteine de dimensiuni relativ mici ce se gaseste în sânge si în alte lichide organice).

Diminueaza efectele negative ale stressului excesiv
Polenul contine toate elementele nutritive necesare functionarii sistemului nervos ; un sistem nervos mai sanatos înseamna o mai buna adaptabilitate la multi dintre factorii de stress.

Reduce riscul bolilor genetice
Polenul contine în interiorul cromozomilor sai multi acizi nucleici ; aceste substante sunt extrem de importante pentru regenerarea celulara ; când lipsesc una sau mai multe dintre acestea riscul bolilor genetice este crescut

Diuretic
Continutul relativ ridicat al polenului în carbohidrati creste nivelul apei biologice din organism.

Energetic
contine toti nutrientii necesari celulelor noastre dinamice (celule musculare si ale sistemului nervos).

Confera o senzatie de bunastare
Secretia de endorfina este crescuta de prezenta a suficienti aminoacizi în sânge.

Un aliment de buna calitate dat de compozitia complexa a polenului.

Îmbunatateste toate functiile cerebrale
Datorita prezentei unei cantitati incredibil de mari de elemente nutritive diferite ce se gasesc în polen ; aceste substante hranesc în mod direct , dupa cum s-a mentionat mai sus, toate celulele neuronale ; efectul indirect este datorat hranirii ficatului, un ficat sanatos produce la rândul sau alte substante foarte importante pentru functionarea creierului

Îmbunatateste producerea de hemoglobina si de hematii
Polenul contine toate substantele necesare pentru regenerarea celulara, inclusiv pe cele necesare pentru celulele sanguine ; de asemenea contine fier care este foarte important pentru sinteza hemoglobinei .

Îmbunatateste functionarea intestinului gros
pentru ca în final hraneste flora intestinului gros

Îmbunatateste nutritia si functiile tuturor muschilor
(inclusiv muschii netezi ai organelor interne) datorita elementelor nutritive din compozitia lui.

Îmbunatateste functiile prostatei
polenul este celula sexuala vegetala
este antibacterian
este antiinflamator
este diuretic

Îmbunatateste functiile stomacului
hraneste celulele din mucoasa stomacului care produc suc gastric ; hraneste muschii stomacului , ajutând la amestecarea alimentelor cu sucul gastric si la deplasarea bolului alimentar spre duoden si intestinul subtire

Faciliteaza nasterea
atât mama cât si copilul au nevoie de muschi puternici în timpul nasterii

Îmbunatateste circulatia sanguina
vezi scaderea grasimilor din sânge , în acest mod crescând fluiditatea sângelui ;
creste puterea muschilor cardiaci care vor pompa mai mult sânge cu mai putin efort , dar si datorita cresterii elasticitatii arteriale

Îmbunatateste nutritia
vezi compozitia polenului

Îmbunatateste vederea
în mod direct prin hranirea celulelor oculare ; indirect prin hranirea ficatului ; ficatul produce cele mai multe substante precursoare necesare acestei functii

Îmbunatateste flora intestinala
rezidurile rezultate din digestia polenului în stomac si intestinul subtire hranesc flora intestinala

Îmbunatateste functiile ficatului
vezi compozitia polenului si bioenergia ; ficatul are peste 1000 de functii biochimice diferite

Îmbunatateste capacitatea sexuala (în special la barbati)
polenul este celula sexuala vegetala masculina.

Îmbunatateste structura pielii
prin continutul ridicat în vitamine.
colagenul si elastina din piele sunt proteine ; polenul contine toti aminoacizii necesari producerii acestor proteine

Îmbunatateste depozitarea vitaminei C în glanda suprarenala, timus, intestin subtire, intestin gros si în ficat
acesta este un efect dovedit experimental ; oamenii nu pot produce vitamina C ; astfel ca aceasta proprietate este extrem de importanta pentru sanatatea noastra !

Îmbunatateste functiile tiroidei
prin mai buna nutritie a tiroidei ; atât polenul cât si tiroida sunt legate de "energie", de "yang" conform Medicinei Traditionale Chineze ; polenul contine toti aminoacizii necesari pentru sinteza hormonilor tiroidieni

Mareste imunitatea datorita continutului de carotenoizi

Creste nivelul de alfa si beta-globuline în serul sanguin
ajuta functiile ficatului si ale sistemului imun

Scade nivelul colesterolului datorita continutului în fitosteroli

Protejeaza organismul împotriva efectelor negative ale chimioterapiei
prin protectia ficatului, regenerarea celulara si detoxifierea ficatului.

Regleaza greutatea corporala
greutatea este reglata prin mai multe mecanisme , inclusiv hormonale;
hormonii sunt proteine alcatuite din aminoacizi.

Faciliteaza functionarea creierului. Polenul este cel mai bun aliment pentru creier

Stimuleaza producerea substantelor organice
Stimuleaza anabolismul.

Stimulent
ajuta sistemul nervos, muschii, contine multa "forta vitala".

Întareste vasele capilare
vezi  producerea colagenului si a elastinei, are proprietati antihemoragice.

Întareste inima
polenul hraneste în mod direct si indirect (prin intermediul ficatului) ; e sursa a bioenergiei.

Întareste sistemul imun
aproape toate structurile legate de sistemul imun au nevoie de multe proteine diferite ; proteinele sunt alcatuite din aminoacizi.

Tonic
polenul creste apetitul, functia digestiva, curgerea sângelui, functionarea inimii si a sistemului nervos, capacitatile sexuale.

.Indicatii generale ale polenului

.Boli de nutritie si de metabolism

Anorexie (lipsa apetitului)
Diabet
Diminuarea metabolismului energetic
Distrofii
Intoxicatii
Malnutritie
Obezitate
Subnutritie de cauze diferite.

.Bolile aparatului digestiv

Esofag
Stenoze esofagiene (ca şi adjuvant)

Stomac
După gastrectomie ( ca şi adjuvant)
Cancer gastric
Gastrite
Gastroenterite
Fistule gastro-colice (adjuvant)
Ptoză gastrică
Ulcer gastric
Ulcer gastro-duodenal
Stenoză pilorică (adjuvant)

Bolile duodenului

Parazitoze
Ulcer duodenal Hotoboc si Chira,1987)

Bolile ficatului ( Ialomiteanu si colab, 1965; Gheorghieva si Vasiliev, 1983; Antipa si colab, 1992; Mateescu, 1997, etc.)

Afectiuni ale celulelor hepatice
Alcoolism
Afectiuni cronice ale ficatului
Ciroza hepatica
Ciroza atrofica
Congestie hepatica
Distrofie acuta a ficatului
Hepatite
Hepatite toxice
Hepatite cronice(Olariu si colab, 1981, 1982, 1983 )
Insuficienta hepatica
Steatoza hepatica (impregnare grasa a ficatului)

.Bolile veziculei biliare

Litiaza biliara
Icter (ca si adjuvant)

.Afectiunile intestinului subtire

Diaree
Entercolite acute
Entercolite cronice
Enterite
Fistule entero-colice ( ca si adjuvant )
Gastro - enterite
Parazitoze

.Afectiunile intestinului gros

Cancer al intestinului gros
Colibaciloze
Colite
Colite de fermentatie
Colite de putrefactie
Colite spastice
Colite ulceroase
Constipatie cronica
Diaree cronica
Entercolite acute
Entercolite cronice
Fistule entero-colice (ca si adjuvant)
Flatulenta
Parazitoze
Rectocolite

.Afectiuni genitale si sexuale

Adenom de prostata
Afectiuni ale sânilor
Cancer de prostata
Dismenoree
Hipertrofie benigna a prostatei (Hayashi si colab, 1986)
Infertilitate masculina
Inflamatia prostatei si a veziculelor seminale (Guemez Diaz, 1975, 1989)
Inflamatia prostatei (prostatite) (Ask-Upmark, 1967)
Prostatite cronice (Denis, 1966)
Scaderea apetitului sexual
Scaderea dinamicii sexuale
Sindrom de premonopauza
Tulburari ale ciclului menstrual
Tulburari ale sarcinii

.Afectiunile aparatului urinar

Afectiunile vezicii urinare
Colibaciloze
Afectiuni renale
Infectii urinare

.Alergii

Polinoza Ragweed (Feinberg, 1940; Maurer si Straus, 1961)

.Afectiuni hematologice

Anemia (anumite tipuri) (Gheorghieva si Vasiliev,1983; Li Shi-yuan, 1995)
Anemia feripriva (Popescu Filofteia, 1988)
Hiperlipidemii (grasimi în exces în sânge) (Gheorghieva si Vasiliev,1975)

.Afectiuni cardiovasculare

Angina pectorala
Aritmii
Arterioscleroza
Ateroscleroza
Ateroscleroza cerebrala
Congestie hepatica
Flebite
Fragilitate capilara
Hemoragii de origine vasculara
Insuficienta cardiaca
Încetinirea curgerii sanguine periferice
Ulcer varicos
Varice

.Afectiunile aparatului respirator

Angina
Bronsite
Angina
Astm bronsic
Rinite alergice (febra fânului)
Tusa cronica
Raceala

.Boli canceroase (boli oncologice si de iradiere)

În chemoterapie (Polenul si mierea ca adjuvanti) (Mickevicius si colab, 1997)
Cancerul ginecologic (ca adjuvant, în timpul cobalto-terapiei ) (Hernuss si colab, 1975)
Tumori mamare la soarecii cu C3H  (experimental) (Robinson, 1948).

.Bolile sistemului imun

Alergii
Raceala (viroze respiratorii) cu febra
Slabirea sistemului imun

.Afectiunile sistemului nervos

Ameteli de origine neurologica
Anxietate
Atac cerebral (ca si adjuvant)
Depresie
Insomnie
Iritabilitate
Migrene
Neuroastenie
Nevroze
Sindrom de oboseala cronica
Tulburari mentale

.Afectiuni endocrine

Gusa tiroidiana
Sâni mici
Scaderea tonusului sânilor
Sindrom de climacteriu
Slabiciune sexuala
Tulburari menstruale

.Afectiuni ale ochilor

Ameteli de origine oftalmologica
Tulburari ale vazului

.Afectiuni ale sistemului osteo-muscular

Artrite
Hernie abdominala (ca si adjuvant)
Tulburari ale cresterii
Rahitism
Reumatism

.Tulburari psihiatrice

Oligofrenie (Popescu, 1983, oligofrenia la copii)
Schizofrenie (Kutko si colab, 1997; polenul si mierea)

.Afectiuni ale pielii

Acnee
Boli de iradiere
Eczeme
Ulcer varicos
Tonus scăzut al pielii
Piele uscată, aspră

.Afectiuni ale parului si unghiilor

Căderea părului, păr subţire, despicat
Tulburări de creştere a unghiilor, unghii fragile

.Bolile vârstei a III-a (afectiuni gerontologice)

Anorexie
Ateroscleroza
Arterioscleroza
Depresie
Hiperlipemie
Hipertensiune arteriala
Piele uscata
Tulburari mentale, psihiatrice
Ulcer varicos

  .Medicina sportiva

Sustine efortul fizic (Avramoiu si colab, 1976; Polenul si mierea; Mateescu, 1997 )

.Boli ce intereseaza tot organismul

Alcoolism
Convalescenta postoperatorie
Febra
Intoxicatii
Stare generala alterata
Subnutritie globala
Socuri traumatice

  .Pediatrie

Anemie
Anorexie
Dificultati de învatare
Oligofrenie
Rahitism
Rinite alergice (febra fânului)
Tulburari mentale

  . Administrarea polenului

.Polenul, fiind mai ales un supliment nutritional, poate fi administrat prin sistemul digestiv: gura, esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros, rect si anus. Afara de câteva exceptii (alimentatia legata de chirurgie ca în cazul cancerului de esofag, supozitoare cu polen), polenul este administrat pe cale orala.

.Tinând minte ca principalul scop în apiterapie este trimiterea nutrientilor si/sau compusilor farmacologici activi catre "tinte" (celule, tesuturi, organe, sisteme bolnave sau sanatoase), urmatorii factori trebuie luati cel putin în considerare:

1. Prospetimea, calitatea si cantitatea polenului de albine
2. Metoda de administrare
3. Durata
4. Posibila prezenta a reactiilor adverse

  .Prospetimea :

Polenul proaspat de albine contine cantitati mari de vitamine, enzime, este o sursa de bioenergie.
Este important sa administram acest tip de polen persoanelor care prezinta risc de deces nu din cauze naturale ci ca urmare unor situatii anormale: infarct, accidente vasculare, pre si post-operatii chirurgicale de amploare, meningite, accidente rutiere etc. Aceste persoane necesita energie si mari cantitati de nutrienti pentru a supravietui si nu-si pot pierde "puterea" , fiind deja slabiti prin procesele digestive complexe. Polenul fiind, ca si mierea, foarte usor digerabil, poate fi un aliment  si un supliment energetic extraordinar pentru asemenea situatii dificile.


Cum vom administra polenul de albine în asemenea situatii ?
În cantitati foarte, foarte mici, proaspat, tinut sub limba cel putin 2-4 minute înainte de a fi înghitit.
Daca persoana este în coma sau în pre-coma, aproape fara controlul deglutitiei, polenul poate fi administrat granula cu granula, sau mai bine, amestecat cu apa minerala pura, naturala si administrat în picaturi, ca o perfuzie; singura diferenta va fi ca în acest caz polenul nu este administrat prin vene, ca în cazul perfuziei clasice (polenul contine proteine; aceste proteine fiind "non-self", sunt foarte periculoase daca sunt administrate direct intravenos, având risc potential de soc anafilactic, ci prin gura, ajungând în mod ideal la venele sublinguale, ca în cazul administrarii nitroglicerinei în infarct.) În acest caz (administrare sublinguala), numai compusii foarte mici dar importanti (aminoacizi, glucoza, fructoza, vitamine, urme de elemente, bioenergie) din polen vor patrunde în fluxul sanguin, iar moleculele mai mari ca proteinele sau carbohidratii complecsi sau grasimile nu vor patrunde.

Cantitatea ce se administreaza este de 1-6 lingurite pe zi, în functie de specificitatile persoanei (vârsta, greutate, starea generala de nutritie). Vârsta mica si greutatea scazuta necesita mai putin polen (1-2 lingurite pe zi, administrate în mai multe reprize; starea generala de nutritie proasta necesita mai mult polen.

Desigur, polenul proaspat este foarte bun pentru oricine, chiar si pentru persoane perfect sanatoase care vor sa-si mareasca performantele fizice si mentale, ca în cazul sportivilor.

  .Calitatea :

Eficienta apiterapiei, ca multe alte terapii, depinde, bineânteles, de calitatea "medicamentelor".
În principiu, este foarte important sa oferim celulelor noastre (bolnave sau nu) nutrienti de înalta calitate si/sau compusi activi pe cât posibil foarte diversificati. Polenul contine mii de astfel de componenti, gata de a fi administrati si de a sustine viata.

 Ce tipuri de polen au calitatea cea mai mare ?
Cele care sunt proaspat colectate (ideal în aceeasi zi), specifice "tintelor" (polen de paducel pentru probleme cardiace, polen de papadie pentru probleme ale ficatului sau rinichilor etc.), nepoluat si având ca origine plante fara potential toxic sau periculos (Digitalis purpurea, specii de Rhododendron).

 Daca vrem sa tratam întreg organismul este bine sa folosim polen din surse botanice diferite (având obisnuit culori diferite) pentru a creste variabilitatea compozitiei polenului, astel crescând posibilitatea de a satisface miliarde de celule "flamânde" diferite care au diverse necesitati.

  .Cantitatea

Atât de mult cât este  necesar.
Un atlet ce se pregateste pentru maraton, sau un luptator de Sumo pot consuma peste 100 de grame pe zi.

De asemenea, persoanele care nu consuma, din diverse motive, hrana obisnuita (chirurgie, cancere ale cavitatii bucale sau esofagului, sau în timp ce postesc) pot consuma mari cantitati de polen.

Exista relatari anecdotice despre persoane care au trait timp de 6 luni numai cu polen si apa !

Un copil de 6 luni va folosi numai aproximativ un sfert de lingurita de polen pe zi.

Cum vom sti daca este suficienta cantitatea administrata corpului nostru ?
Simplu ! Prin felul în care ne simtim si prin observarea apetitului, în fiecare zi. Când apetitul pentru polen scade, vom reduce sau chiar opri pentru un timp administrarea polenului.

  .Caile de administrare

Interna
Pe gura, înghitind polenul brut sau amestecul de polen cu miere sau cu alte alimente ca iaurt, cereale, pâine etc.
Sublinguala (cazurile de cancere sau chirurgicale)
Alimentatie chirurgicala sau artificiala, când polenul, mierea, laptisorul de matca, propolisul si alte alimente usor de digerat pot fi administrate direct în stomac sau în intestinul subtire.
Supozitoare rectale, în cazul pacientilor cu adenom de prostata.
Supozitoare vaginale, pentru diferite afectiuni genitale la femei

Externa
În masti cosmetice, amestecat cu miere sau/si laptisor de matca, extracte florale etc.
În dermatologie, ca adjuvant nutritional pentru celulele pielii.

  .Durata

Daca nu exista alergie sau reactii adverse, polenul poate fi administrat continuu (zilnic).

Unii autori recomanda cure pentru anumite perioade de timp cum ar fi o saptamâna pe luna, sau doua luni la rând, apoi 3 luni pauza, etc.

Durata, ca si ceilalti factori (cantitatea, modul de administrare etc.) trebuie sa fie strict individualizate, de la caz la caz. Suntem fiinte unice în aceasta lume si avem nevoie de tratamente unice, specifice.

Exista totusi un factor important care poate limita durata administrari polenului: apetitul.
Polenul contine, în afara de inhibitori ai cresterii, câtiva asa numiti "reglatori ai cresterii" ca auxine, brassine, gibberelline, kinine.
Acesti factori de crestere cresc de obicei apetitul, uneori prea mult.
Unele femei sunt preocupate de mentinea greutatii, astfel ca vor opri uneori administrarea polenului, chiar daca medicul (apiterapeutul) continua sa-l prescrie.
Ceea ce le puteti spune unor astfel de persoane este ca daca vor evita alimentele cu continut caloric ridicat (carne de porc, grasimi, brânza, oua, zahar etc.), nu vor mai apare probleme legate de greutate.

  .Posibila prezenta a reactiilor adverse

Unii oameni pot dezvolta alergii la polen sau pur si simplu nu-l pot suporta foarte bine în stomac sau în sistemul digestiv, plângându-se de "greutate" în stomac, balonari, diaree etc.
Pentru a evita multe dintre aceste cazuri, este întotdeauna o idee buna sa-I sfatuim pe pacienti sa înceapa sa consume polen în cantitati foarte mici, chiar granula cu granula.
Daca astfel de persoane vor sa foloseasca polen pentru necesitati cosmetice sau dermatologice, concentratia initiala de polen în amestecul folosit trebuie sa fie de asemenea foarte mica.
Luându-ne aceste masuri de siguranta, într-un mod întelept, vom fi capabili sa detectam problemele potentiale legate de administrarea polenului de la bun început (dupa ce au luat polen unele persoane pot dezvolta simptome alergice legate de poarta de intrare: mâncarime, eczeme etc.).
În cele mai multe cazuri, diminuarea dozei sau oprirea administrarii polenului va readuce curând persoana la statusul anterior (cel mult 1-2 zile). Ei pot încerca din nou dupa o pauza de câteva zile, începând tot cu aceleasi doze foarte mici.

Acele persoane care se plâng ca polenul este dificil de digerat, fiind prea "greu" sau prea "aspru" pentru ele, cu stomacuri sensibile, pot primi de la dumneavoastra urmatoarele sfaturi:

Pentru prima oara sa faca testul de alergie la polen (1-2 granule în prima zi, 3-5 granule a doua zi)
Sa amestece polenul cu miere, pentru 1-2 saptamâni, la început în proportie de 1 : 3.

Sa ia un sfert de lingurita din amestecul de mai sus, bine diluata într-o cantitate mare de lichid (ceai de plante, apa, sucuri).
Sa tina acest amestec (polen-miere-lichid) câteva secunde în gura, înainte de a-l înghiti
Sa bea amestecul de mai sus, în cantitati mici, initial dupa mese, apoi înaintea meselor, iar în final (pentru tot restul vietii), între mese, ca în cazul multor altor medicamente naturale.

 În administrarea polenului trebuie sa se tina cont de anumite reguli.

  . Regulile administrarii polenului :

.Se începe întotdeauna cu mici cantitati sau concentratii mici de polen.
.Polenul nu se încalzeste (multi oameni, din pacate, adauga înca polen la ceaiul fierbinte, asa cum procedeaza si cu mierea), prin încalzire se vor distruge cele mai multe dintre enzimele, vitaminele si bioenergia continuta; mai putine enzime, vitamine si energie înseamna un polen mai putin eficient/nutritiv/energetic.
.Nu se pastreaza polenul expus luminii soarelui; bioflavonoidele, apoi enzimele, vitaminele si bioenergia vor fi distruse ca mai sus.
.Colectati si folositi polenul zilnic daca este posibil. Daca recolta de polen este prea mare, congelati cantitatea în exces.
.Nu permiteti o umezeala excesiva sa fie prezenta în containerele cu polen; apa în exces va permite mucegairea si chiar dezvoltarea altor insecte mai mici decât albinele sa se dezvolte, mai ales daca polenul este pastrat la temperatura camerei; amintiti-va ca polenul este un aliment excelent pentru aproape toate formele de viata.
.Congelati-va polenul (la sau sub 0 °C).
.Pastrati polenul, daca este posibil, în saculeti de plastic, în vacuum (aer foarte putin sau deloc). Absenta oxigenului va prelungi viata si calitatea polenului, nepermitând sa apara procesele de oxidare ale polenului.
.Folositi diferite tipuri de polen, pentru a hrani sau stimula întregul organism.
Folositi tipuri speciale de polen daca doriti sa vindecati anumite tesuturi, organe sau functii.
.Combinati polenul cu mierea, mierea este un "caraus" excelent spre "tinte" sau, mai bine spus, spre "destinatii".
.Tineti polenul (brut sau combinat) cât mai mult timp posibil sub limba, înainte de a-l înghiti; încercati sa-I simtiti aroma, gustul, originea. Încercati de asemenea sa simtiti, chiar înainte de a-l înghiti, ce parti ale corpului sunt activate de acel tip de polen.

.Sus

 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro