Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Calendarul apicultorului
 
 
 

Decembrie

.Ultima luna a anului, prima luna de iarna astronomica (21 decembrie - data solstitiului de iarna când ziua are durata cea mai scurta) s-ar parea ca este un interval de timp mort în care apicultorul n-are ce face. Nu este deloc asa si vom vedea de ce atunci când vom enumera actiunile specifice. Diferit de ceea ce se întâmpla cu majoritatea altor specii de insecte, albinele au un comportament distinct si propriu de iernare. Ele se aglomereaza în acel ghem compact denumit ghemul de iernare în care se produce, se emite si se pastreaza caldura astfel ca albinele pot suporta gerurile cele mai mari. Ghemul de iernare reprezinta o unitate fiziologica complexa, în care activitatea albinelor se mentine la un nivel relativ ridicat. Producerea caldurii necesare este asigurata de acestea prin contractii ale fibrelor musculare toracice si abdominale. Caldura trebuie produsa atât pentru necesitatile fiecarui individ cât si pentru a mentine în interiorul stupului o temperatura constanta, în jurul valorii de 28°C. Practic ghemul se gaseste într-o continua miscare, fiind format din doua unitati distincte: miezul ghemului si coaja.
.În miezul ghemului temperatura este mai ridicata cu 1-2 grade, fiind si locul de iernare a matcii.
.Coaja ghemului este formata din albine ce se misca din interiorul ghemului formând un strat protector. Pe masura ce temperatura fiecarui individ din coaja scade acesta se misca spre interior spre a se încalzi. Producerea de caldura în ghemul de iernare se face pe baza consumului de miere din rezerve.
.În aceasta perioada nu exista crestere de puiet, hrana fiind folosita exclusiv pentru mentinerea unei temperaturi constante în stup.
.Datele experimentelor stiintifice ca si observatiile si constatarile multianuale ale unor prestigiosi apicultori posesori a zeci sau sute de stupi evidentiaza faptul consumului inegal de miere de la rezervele de hrana din stup. Acest consum depinde de puterea familiei intrate la iernat, de asprimile iernii, de gradul de etanseizare a stupilor împotriva frigului ,în general de corectitudinea pregatirii familiei si a stupului pentru sezonul rece.   .Este de retinut ca familiile slabe consuma mai mult decât cele puternice acest consum sporit fiind însotit de o uzura mai accentuata a albinelor care ierneaza. Conform datelor unor statistici multianuale putem accepta ca în luna decembrie o familie de putere medie poate consuma pâna la 750-850 g de miere.
.Chiar daca - datorita bunei pregatiri -   rezervele de hrana   îndeplinesc aceste trei   conditii esentiale :  
1. cantitate suficienta;
2. calitate buna;  
3. accesibilitate pentru albinele din ghem.
.Se recomanda controlul iernarii într-una din zilele cu timp frumos întelegând prin timp frumos o vreme calma si însorita ,cu temperaturi peste 13 grade. Aceasta operatie trebuie executata rapid pentru a nu stresa inutil familia de albine. Controlul sumar presupune: ridicarea capacului (cu grija), ridicarea saltelutelor, pernitelor si a podisorului (tot cu grija) si observarea formei si amplasarii ghemului de iernare. Acesta trebuie sa se afle sub leaturile superioare ale ramelor (fagurilor) cu miere. Daca situatia se prezinta conform descrierii de mai sus se închide stupul cu aceeasi atentie existând siguranta ca albinele nu au necazuri si iernarea decurge bine. De obicei în decembrie în toate stupinele cam asa ar trebui sa se petreaca lucrurile. Daca ghemul nu este format pe rezervele de hrana se vor scutura ramele cu albine pe ramele cu miere iar ramele goale se vor elimina.
.La familiile la care se observa un consum ridicat de hrana, se va cauta cauza, aceasta putând fi generata de prezenta rozatoarelor, zgomote puternice, sau ciocanitori. De asemenea consumul mare de hrana poate fi cauzat de neizolarea stupilor împotriva frigului.
.Controlul consumului de hrana din perioada de iarna se poate face prin mentinerea pe cântarul de control - bine protejat contra intemperiilor - a unei familii de albine de puterea mijlocie (medie). Scaderile periodice de greutate indica cu destula precizie cantitatile consumate si intervalul de timp în care s-a produs consumul.
.O metoda foarte buna de a tine situatia sub control este ascultarea stupilor sau mai bine-zis a familiei. Acest control auditiv se face fara deschiderea stupilor prin atasarea urechii de peretele din fata al stupului sau prin introducerea unui tub de cauciuc prin urdinis si ascultarea zumzetului care se aude din stup. O usoara lovire a stupului intensifica zumzetul astfel ca urechea exersata a unui stupar priceput poate interpreta corect felul si durata emisiei sonore. Este ca si cum un medic asculta cu stetoscopul inima si plamânii ciocanind cu degetul cosul pieptului pacientului aflat la consultatie si, functie de ceea ce doctorul aude si interpreteaza, pune diagnosticul si stabileste tratamentul Despre interpretarile emisiilor sonore pe care stuparul le receptioneaza când asculta stupii exista relatii lamuritoare în "Iernarea familiilor de albine", cap.VI,   Lucrari ce se efectueaza iarna în stupina   Recomand, mai ales apicultorilor începatori, sa citeasca literatura de specialitate si daca este posibil sa faca aceste controale de iarna sub îndrumarea unui apicultor consacrat si priceput bucurându-se la fata locului de competenta dobândita dupa ani si ani de practica a îndrumatorului. Oricum în decembrie situatii anormale este putin probabil sa fie constatate. De aceea eventualele interventii mai ales legate de lipsa sau inaccesibilitatea hranei vom încerca sa le tratam în calendarele lunilor urmatoare.
.Zapada afânata prin care aerul patrunde cu usurinta si care uneori poate acoperi stupii nu constituie un pericol pentru viata albinelor, pentru buna lor iernare.
Dar daca stratul de zapada a prins pojghita sau pe scândurelele de zbor, la urdinis, s-a format gheata aceasta se înlatura usor, cu grija, fara zgomot întrucât obturarea urdinisului determina sufocarea albinelor.
.Orice zgomot sau miscare din jurul stupinei este perceputa de albine, ceea ce determina o agitatie marita a acestora. O familie agitata va consuma astfel cantitati mai mari de hrana, existând pericolul epuizarii rezervelor. De aceea trebuie înlaturata orice sursa de zgomot din stupina.
.În luna decembrie stuparul harnic si priceput are de lucru, în stupina, în atelierul stupinei, la masa de lucru si în reuniunile apicole el trebuie sa fie prezent la urmatoarele

Actiuni specifice

În stupina
.  Controlul mersului iernarii trebuie facut concret, la fata locului. Fiecare stup va fi atent observat si ascultat procedând asa cum este precizat în articolele amintite mai înainte.
.  Vizitarea periodica - cel putin saptamânal sau decadal a stupinei are si un alt scop principal anume acela de a asigura linistea deplina în incinta, pe vatra de iernare ca si în fiecare stup. A nelinisti albinele, a provoca deranjul lor datorita patrundem soarecilor în stupi, datorita atacului ciocanitorilor sau pitigoilor, datorita trepidatiilor, zgomotelor, lovirii sau rasturnarii stupilor de catre animalele domestice sau chiar de catre hoti ori alti raufacatori înseamna de fapt pierderi grave de efectiv, pagube care de obicei nu mai pot fi recuperate.  
.De aceea, securitatea stupinei ca si a fiecarui stup pe tot parcursul iernii este o conditie fara de care traversa,ea cu succes a sezonului rece devine de neconceput Tocmai aici trebuie sa apreciem locul si rolul masurilor de protectie luate din timp ca si necesitatea controlarii îndeplinirii concrete a tuturor cerintelor care asigura ceea ce îndeobste denumim o iernare linistita, fara pierderi de efectiv.  
.  Înlesnirea zborurilor de curatire este asigurata anterior daca stupii au fost orientati cu urdinisurile spre rasarit. Daca în decembrie sunt zile cu câteva ore mai calde si însorite putem asista la zboruri de curatire. În cazul în care a cazut zapada aceasta se înlatura de pe suprafata oglinzii stupului si se presara paie, frunze uscate sau pleava pe care albinele care ies la zbor se pot aseza si odihni fara riscul de a întepeni din cauza frigului. Pentru favorizarea zborurilor de curatire din zilele frumoase se vor elimina, de asemenea, albinele moarte de la urdinis (cu ajutorul unei sârme îndoita la unul din capete).
.Sigur ca,se procedeaza astfel numai daca în ferestrele iernii apar zile calde si însorite cu temperaturi de +12 -+14°C care permit zborurile de curatire.  
.  În cazul în care se observa curenti de aer rece se vor lua masuri pentru protejarea stupinei, prin instalarea de paravane.

În atelierul stupinei
.  Se verifica atent starea generala si functionala a tuturor uneltelor, utilajelor, diapozitivelor din dotarea stupinei.
.  În functie de constatari se începe reconditionarea acestora întelegând prin reconditionare curatirea, dezinfectia, repararea, vopsirea si finisarea acestora în principal este vorba despre stupi, centrifuge, topitoare solare, tavi de descapacit, afumatoare, dalti, ambalaje de depozitare a mierii, echipament de protectie etc.
.  Însasi atelierul, cabana apicola, rulota apicola, remorca apicola si chiar pavilionul vor trece printr-o atenta verificare cu toate etapele ulterioare presupuse de constatarile verificarilor.
.  Vechea zicala româneasca conform careia "bunul gospodar îsi face vara sanie si iarna car" este acum de actualitate în sensul ca atelierul stupinei devine locul în care stuparul pregateste din timp tot ce-i va fi necesar în viitorul sezon activ.
.  Fagurii si ramele de la rezerva stupinei vor fi luati la mâna astfel ca rezerva stupinei sa fie completata numai cu rame si faguri ce corespund exigentelor. Tot ce nu corespunde este trecut la reforma.
.  Reformarea si topirea fagurilor, extragerea si conditionarea cerii este o actiune care daca nu a început poate începe.
.  Încheierea ramelor achizitionate ca rame la pachet, însârmarea lor si lipirea fagurilor artificiali pe ramele noi sau pe cele vechi, reconditionate este de asemenea o actiune la ordinea zilei.
.  Conditionarea si valorificarea semintelor de plante melifere.

Organizatorice:
-   ridicarea calificarii profesionale.
-   procurarea de utilaje si materiale.
-   elaborarea planului de îmbunatatire si folosire a bazei melifere în anul urmator.

La masa de lucru
.  Se calculeaza cât mai exact cheltuielile efective pe anul apicol sau pe anul calendaristic expirat.
.  Se însumeaza cantitativ si valoric productiile de miere si alte produse apicole inclusiv material biologic (roi, familii, matci)obtinute în stupina în perioada sezonului apicol. Având aceste date bilantul de venituri si cheltuieli este aproape gata. Venitul sau profitul pe stupina se obtine scazând totalul cheltuielilor din totalul veniturilor. Analizând elementele de cheltuieli se poate usor determina ponderea fiecareia în totalul sumei cheltuite si efectul asupra productiei sub aspect cantitativ si valoric.
.Un bun manager stie sa traga concluzia analizând bilantul stupinei si bazat pe aceste concluzii poate întocmi un plan realist de activitate pentru viitorul sezon apicol activ. Aceasta este o actiune importanta care se face la masa de lucru cu pixul în mâna si eventual cu calculatorul alaturi.  
.  Cea mai buna perioada de citit si recitit literatura apicola nu trebuie irosita în van. Cine crede, pretinde sau afirma ca le stie pe toate greseste si, mai devreme sau mai târziu, se va dovedi ca fudulia este paguboasa.

În reuniuni apicole
Viata asociativa, în sezonul apicol activ, se desfasoara cu precadere în perimetrele bazinelor melifere de interes national unde apicultorii din zona respectiva se întâlnesc cu altii din diferite judete (unele foarte departate) în cadrul deplasarilor ocazionate de stuparitul pastoral la culesurile de salcâm, tei, floarea-soarelui, mana, flora de balta sau alte specii.Apicultorii se aduna, în sezonul rece, discuta, analizeaza si dezbat ce au facut si fac planuri despre ce ar trebui sa faca în viitor în cadrul unor reuniuni cu certa conotatie profesionala...   În fiecare an în întreaga lume apicola prima saptamâna din aceasta luna (1-7 decembrie) este consacrata de aproape trei decenii ca Saptamâna internationala a apicultorului. Aceasta manifestare a fost instituita de Apimondia - Federatia Internationala a Asociatiilor de Apicultura - în urma cu aproape 3 decenii la initiativa marelui apicultor care a fost Prof. univ. dr. ing. Veceslav Harnaj care în acea vreme era Presedintele asociatiei nationale a apicultorilor români si Presedinte al Apimondia. Pe parcursul acestei saptamâni, în functie de zelul organizatorilor, se desfasoara actiuni diverse care reunesc pe stuparii ce au aceleasi idealuri si aceleasi interese.
În aceasta luna sau alteori, în unele orase sau municipii, chiar din noiembrie, încep Cursurile si Conferintele apicole care pot avea doua sectiuni. 1. începatori si 2. avansati. La aceste cursuri si conferinte sunt promovati ca lectori cei mai buni apicultori din zona, specialisti din cercetarea stiintifica apicola sau din Departamentul tehnic al A.C.A. Formele concrete în care se desfasoara aceste cursuri si conferinte gratuite au cunoscut în ultimii ani o diversificare si modernizare salutara prin utilizarea unor mijloace audio-video, prin organizarea unor mese rotunde si dezbateri interactive deosebit de utile.
Tot în decembrie si în urmatoarele luni ale iernii se desfasoara sedintele statutare ale structurilor teritoriale ce compun Asociatia Crescatorilor de Albine din România. Ele sunt organizate în conformitate cu Statutul A.C.A. în spiritul unei democratii exemplare ce trebuie sa caracterizeze organizatia profesionala a stuparilor români ca parte integranta a societatii civile din România.

În ultima zi a Saptamânii Internationale a Apicultorului întreaga lume crestina praznuieste pe Sfântul Ambrozie în ziua de 7 decembrie. Acest sfânt ecumenic este si patronul apicultorilor români, ocrotitor al albinelor si protector al celor care iubesc albinele. Consacrarea lui în tara noastra s-a facut dupa 1989 cu aprobarea sefilor principalelor biserici istorice din România. Si nu în ultimul rând, în aceasta luna vine Mosul. "Craciun fericit!" tuturor si "La multi ani!".

... Este bine sa stim ca ...
bullet  Toamna, la formarea cuiburilor, în cazul iernarii a câte doua familii într-un stup orizontal, apicultorul trebuie sa puna câte o rama plina cu miere de o parte si de alta a peretelui despartitor al diafragmei. Albinele din ambele familii vor fi atrase de caldura spre aceste rame.
bullet  În apicultura este cunoscuta Legea celor 40 de zile conform careia din momentul depunerii oului de catre matca fecundata, pâna în momentul iesirii din stup a albinei zburatoare trec 40 de zile. Apicultorul care asigura în toate conditiile necesare unei ponte intense, o regleaza în acelasi timp, urmarind termenele optime - nu mai putin de 40 de zile pâna la culesul principal - va avea suficiente albine culegatoare capabile sa valorifice profitabil abundenta de nectar. De exemplu, daca culesul principal, sa zicem cel de la salcâm este asteptat la 15 mai, familiile se pregatesc cu 6 saptamâni înainte adica începând cu prima decada a lunii aprilie.
bullet  În stupii acoperiti cu zapada albinele ierneaza bine. în prima parte a iernarii activitatea lor este redusa si în familie este suficient aerul ajuns în stup prin zapada afânata. în cea de a doua parte a iernarii în cuiburi apare puietul si, urmare acestui fapt, creste necesarul schimbului de aer.
bullet  Matcile împerecheate la începutul toamnei pot fi de calitate. Dupa împerechere ele pot începe ouatul dar de multe ori albinele nu mai cresc acest puiet. Ouale, de regula, sunt îndepartate pe neobservate sau sunt mâncate de albine, în aceasta situatie apicultorul îsi poate face o parere gresita conform careia matca a intrat în iarna neîmperecheata din cauza lipsei de trântori.

Nu uitati!
Iernarea familiilor de albine în bune conditii reprezinta premisa cresterii unui puiet de buna calitate, începând din ianuarie-februarie, precum si o dezvoltare de primavara buna.
Prin protejarea vetrelor de stupina contra vânturilor si curentilor si prin expunerea stupilor în plin soare, micsorati consumul de hrana si uzura organismului albinelor !

Sus

Noiembrie
 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro